Och den lilla vita duvan....

Såg i en tidning för ett tag sedan att svenska ornitologer är oroade över att en hel del fågelarter i Sverige blir färre och färre. Till viss del beroende på att deras jaktmarker minskar men även beroende på miljögifter. Sedan finns det en del arter där man inte har aning om vad som hänt. Skogsduvan är en sådan. Den har mer eller mindre försvunnit från sin naturliga miljö.

Fast tänk efter så blir det självklart. Under hela 1900-talet och in på 2000-talet har avfolkning av lands- och skogsbygd accelererat. Invånarna har flyttat i en allt snabbare takt. Ur det perspektivet blir inte skogsduvans försvinnande längre så mystiskt. De har helt enkelt flyttat till stan. Det är bara att gå till vilken skog och vilket torg som helst och räkna. Inte en skogsduva så långt ögat når men stadsduvorma är så många att de lätt fyller hela San Marcos-platsen i Venedig och Trafalger Square i London.

Är det så konstigt egentligen?  Som skogsduva är kosten inte särskilt varierad. Det blir en och annan snigel, lite körsbär, kanske blåbär, lingon och vildhallon. Har du tur hittar du en fet mask. Kanske kan du tugga i dig en tappad macka från en fågelskådare. Det är väl i stort sett allt.

Men i stan.

Där blir det korv med bröd, speceillt framtagna och smaskiga fågelfrön inköpta av tosiga turister till vansinnespriser. Finns det något bättre än att sitta med senap runt hela näbben en solig sommardag? Har man tur kan det bli en tappad mjukglass full med strössel till efterrätt. Det kan ibland bli en och annan smaskig kaka, ett wienerbröd och kanske lite tårta. För att inte nämna alla franskbrödbullar och precis lagom sega limpor man kan få tag i.

Och hur mycket roligare är det inte att leka med stadsborna. Det går ju inte att jämföra stukabombning av en skabbig älg eller skogsmus mot att släppa sig på välnärda turister eller sommarfikande stadsbor. Det kan inte nämnas på samma dag ens. Det är ju som att skita på - a sitting duck- om du förstår vad jag menar. Och dom är ju så många. Man behöver knappt sikta ens. Det allra bästa är att släppa sig i en nylagad espresso, eller capuccino. Det ser jävligt fräckt ut när skummet stänker över kanten och träffar duken.

Och alla dom vackra pullorna man träffar. Fantastiskt. Har faktiskt funderat på att konvertera för andra gången - från skogsduva till stadsduva till turturduva. Det kan finnas en karriär där också. Har tankar på att ge mig in i sexindustrin. Du har väl hört talas om farmsex. Inte det?  Vill inte gå in på några detaljer men det de gör med hönsen.... Oj, oj, oj. Det rycker i duvslaget om man säger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0